50px

Pe urmele civilizatiilor antice in Mexic

De catre echipa Agetur / 25 august 2019

Daca iubesti civilizatiile antice si siturile arheologice renumite nu ai cum sa nu te gandesti la o excursie in Mexic. Exista in aceasta tara o sumedenie de orase in care poti pasi pe urmele civilizatiilor Mayase, pre-columbiene zapotec, olmec si mixtec, iar acest articol iti va oferi detalii despre sase destinatii de acest tip.

 

Toate orasele despre care povestim mai jos sunt incluse in itinerariul celor 3 Circuite Agetur care promoveaza aceasta destinatie: 

 

Mexic & Cuba - Vezi detalii complete >>

 

Mexic - Pe urmele Mayasilor >>

 

Mexic, Belize, Guatemala, Honduras - Vezi detalii complete >>

 

Top 6 destinatii cu situri arheologice de vizitat in Mexic

 

1. Teotihuacan

 

Teotihuacan este cel mai mare oras antic aztec al Mexicului, fost mare centru militar, economic si cultural, capitala imperiului din perioada pre-hispanica. O zi in orasul cu vechime de peste 2500 de ani poate fi realmente minunata, asa ca tot ce-ti trebuie e o palarie, apa, crema de soare si pantofii de mers.

 

Aceasta zona arheologica fabuloasa, supranumita si "Orasul Zeilor" adaposteste celebrele Piramide ale Soarelui si Lunii si Templul lui Quetzalcoatl (Templul Sarpelui cu pene), care simbolizeaza zeul renasterii naturii, al apei, al ploii si al fertilitatii. Pe langa acestea, celebrul "Drum al Mortilor" este prevazut cu diferite temple, sanctuare, piete si bineinteles foarte multe piramide.

 

La expozitia permanenta pot fi admirate multe dintre vestigiile gasite in zona: de la statui, artefacte si bijuterii pana la ramasite umane si harti ale zonei.  

 

2. Oaxaca

 

Oaxaca este un colos cultural, un complex arheologic deosebit, unde se pot admira numeroase temple, cladiri cu semnificatie astrologica (Observatorul), faimoase biserici, picturi murale, piramide in trepte, basoreliefuri sau morminte, vestigii ce i-au oferit un binemeritat loc in Patrimoniul UNESCO. 

 

In apropiere se gaseste si Muntele Alb (Monte Alban), unde pe o fasie de pamant inalta si abrupta exista ramasite bogate ale unor civilizatii pre-columbiene zapotec, olmec si mixtec.

 

3. Mitla

 

Ruinele vechiului oras Mitla dateaza din ultimele doua-trei secole inainte de cucerirea spaniola din anii 1500 si cuprind cel mai important centru religios zapotec de la vremea respectiva. 

 

Acest loc sacru dispune de mozaicuri geometrice fara echivalent pe glob: cele 14 modele distincte sunt gandite sa simbolizeze cerul si pamantul, un sarpe cu pene si alte fiinte importante, stilizate. Fiecare bucata de piatra a fost taiata pentru a se potrivi mozaicului, apoi a fost asezata in mortar pe pereti si vopsita. Multe cladiri din Mitla era de asemenea, impodobite cu picturi murale. 

 

4. Palenque

 

Zona arheologica Palenque se afla in inima junglei, in cel mai sud stat mexican situat la granita cu Guatemala. 

 

Acesta este unul dintre cele mai importante repere ale civilizatiei maya din Mexic din toate punctele de vedere, dar mai ales arhitectural. Ruinele au peste 2000 de ani vechime, sunt acoperite cu vegetatie si nu sunt excavate inca in intregime. 

 

Templul Inscriptilor, pozitionat deasupra mormantului regelui Pakal cel Mare, Palatul (ansamblu de structuri arhitectonice adiacente, inter-conectate, care adapostesc unele din cele mai frumoase sculpturi si basoreliefuri) si Templele ridicate in varful piramidelor in trepte (Templul Soarelui, Templul Crucii) care comemoreaza succesiunea regelui Chan Bahlul II la tron sunt atractiile principale din zona. Turistii pot urca pe treptele piramidelor. 

 

5. Uxmal 

 

Alt sit arheologic al civilizatiei maya deosebit de bine conservat se regaseste in peninsula Yucatan in orasul Uxmal

 

Vestigiile de aici, intre care amintim Palatul Guvernatorului si Templul Adivino, numit si Piramida Magicianului, sunt conservate extrem de bine, motiv pentru care turistii pot observa o multime de detalii de constructie. 

 

6. Chichen Itza

 

Nu putem termina enumerarea fara a trece in revista si constructiile rafinate de la Chichen Itza, uimitor centru arheologic, ce face parte din pastrimoniul universal UNESCO. Aceasta minune a lumii este cea mai mare si cea mai vizitata din Mexic, si merita vazuta pentru structurile sale spectaculoase si pentru importanta sa istorica si astronomica.  


Templul piramidal Kukulcan, Templul Jaguarului, Observatorul, Piata celor o mie de coloane, Fantana Sacra (cenote), locul unde erau aruncate spre sacrificiu victimele in onoarea zeului Chaak sunt cele mai importante puncte de atractie de aici.

***

Asa cum spuneam la inceput, exista trei variante pentru a vedea toate atractiile turistice din articol, iar detalii complete despre acestea gasiti printr-un simplu click pe link:

Mexic & Cuba - Vezi detalii complete >>

 

Mexic - Pe urmele Mayasilor >>

 

Mexic, Belize, Guatemala, Honduras - Vezi detalii complete >>