Sikhii dincolo de Festivalul Hola Mohalla


Orice calator pasionat cerceteaza traditiile, obiceiurile si cultura locurilor pe care urmeaza sa le descopere. In curand pornim in circuitul India Regala & Festivalul Sikhilor: Hola Mohalla.

Asa ca e un prilej numai bun sa cunoastem mai mutle despre esenta acestei religii si istoria zbuciumata a adeptilor ei.

Sikhismul este una dintre religiile mai putin cunoscute ale Indiei, insa cu un miez puternic si impresionant.

 

Ce este sikhismul? Religie monoteista care afirma ca “Dumnezeu este Unul” si cere egalitate pentru toti, indiferent de rasa, gen, casta. In sikhism, toata lumea poate comunica direct cu “Cel Infinit”.

 

O religie tanara si o revolutie spirituala. Comparativ cu alte religii, sikhismul a aparut in 1481, atunci cand Nanak a refuzat sa mai poarte „firul sacru”, semn care demarca baietii hindusi din castele superioare. El a argumentat ca oamenii ar trebui sa se distinga prin faptele lor, nu prin hainele pe care le poarta.

 

Invataturi fundamentale ale sikhismului. Una dintre cele mai cunoscute si improtante invataturi este ca tot ce exista face parte din Unul si ca toata lumea are acces la Fiinta Suprema, fara a fi nevoie de intermediari precum preoti sau ritualuri. Nanak a argumentat vehement impotriva sistemului castelor si a predicat despre egalitatea tuturor oamenilor, indiferent de statut social sau gen. De-alungul secolelor, alti 9 Guru au dezvoltat invataturile lui Nanak.

 

Urmasii lui Nanak, cei 9 Guru Sikhi. Odata cu cel de-al cincilea guru, Arjan, sikhismul era destul de bine stabilit in Punjab. El a finalizat constructia pentru Hariman dir Sahib (cunoscut astazi cu numele de Golden Temple) in Amritsar, capitala sikhilor si a pus cap la cap prima scriptura sikha oficiala, Adi Granth. Tot pe vremea lui Arjan,sikhii au inceput sa fie vazuti ca o amenintare si au inceput represiunile impotriva lor. De altfel, in 1606, Guru Arjan a fost torturat pana la moartea pentru credinta sa.

Odata cu al saselea guru, fiul lui Arjan, comunitatea sikha a inceput sa se militarizeze, pentru a putea rezista presiunilor.

Pana in 1699, sikhii au luptat cu vitejie si succes impotriva armatelor oficiale. Ultimul Guru intruchipat in om, cel de-al zecelea, a fost fiul lui Tegh Bahadur, Guru Gobind Singh.

 

Khalsa, colectivitatea spiritual – militara. Gobind Singh a organizat sikhii in comunitatea spiritual – militara Khalsa, ca sa se asigure ca le va putea apara credinta. Nu toti sihkhii fac parte din Khalsa, insa cei care fac sunt razboinici extrem de priceputi si bine instruiti.

 

Istoria conflictuala a sikhilor. De-a lungul secolelor si pana in prezent, sikhii au dorit libertate si independenta. In 1801, liderul militar dinacea vreme, cunoscut dreptSikhul cu un singur ochi, a cucerit Lahore si a declarat Punjabul drept stat independent. Dupa moartea sa in 1839, insa, statul s-a prabusitsiau inceput luptele crancene duse de Imperiul Britanic prin East India Company impotriva sikhilor, lupte care au durat zeci de ani.

In prima jumatate a secolului al XX-lea, dupa ce britanicii i-au infrant pe sikhi, au inceput sa construiasca o relatie de colaborare dat fiind faptul ca acestia le tinusera piept vreme indelungata si fusesera foarte aproape de a castiga lupta.

 

Dorinta de a avea un stat propriu. In 1947, Imperiul Britanic s-a retras, iar Punjab a fost impartit intre India libera si Republica Islamica de Vest a Pakistanului. Astfel,Lahore a revenit Pakistanului, iar Amritsar, Indiei.

Cum cererea liderilor sikhi, de a avea un stat propriu, nu a fost indeplinita, au ales sa mearga in India. Acesta este cunoscut drept cel mai mare exod din istorie, cu aproximativ 15 miioane de refugiati hindusi, musulmani si sikhi revarsandu-se peste granite.Se estimeaza ca aproximativ un milion de vieti au fost pierdute in masacrele de atunci.

De-a  lungul vremii, cu cat s-au simtit mai oprimati, cu atat sikhii au cerut mai vehement independenta.

 

Operatiunea Blue Star. In iunie 1984, la un an dupa ce liderii sikhi si cativa adepti s-au refugiat in Complexul Golden Temple din Amritsar, trupene indiene au lansat operatiunea Blue Star. Au atacat complex si i-au ucis pe toti cei adapostiti acolo, inclusiv vizitatori si pelerini.

 

Indira Ghandi. Operatiunea Blue Star cu tot ce a insemnat ea a adus multa furie in lumea sikhilor,chiar si a celor non-militanti. EI au considerat-o direct responsabila pe Indira Ghandi, cea care a ordonat atacul. In octombrie 1984, Indira Ghandi a fost ucisa de doua dintre garzile sale de corp de credinta sikha.

Urmarile au fost crunte. In 4 zile de atacuri impotriva sikhilor, au fost uncisi mii de sikhi. Guvernul a declarat 2700. Ziarele si gruparile pentru drepturile omului declara intre 10.000 si 17.000.

 

In 2014, la 30 de ani dupa atacul din 1984, sikhii inca mai lupta pentru a face dreptate celor ucisi in evenimentele respective.

 

Luptele nu s-au oprit, insa, comunitatea sikha este una energica, cu un puternic simt social. Isi celebreaza traditia in mod pasnic, prin diverse festivaluri, printre care si Hola Mojalla. Acesta a fost initiat ca festival militar in secolul al XVII-lea, iar astazi este admirat pentru spectaculosul demonstratiilor si energia uimitoare.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare