PASTE IN LIBAN - TARA CU O MIE DE CHIPURI

DE LA CEDRII LUI DUMNEZEU LA STRAVECHIUL BYBLOS

Spiritul Libanului este unul prin excelenta feminin: sociabil, enigmatic, complex, poetic, paradoxal, cu un miez dur. Ca sa intelegem cu adevarat ce inseamna Libanul, ne putem imagina o femeie invesmantata cu o mie de văluri, fiecare acoperindu-i unul dintre chipuri.

 

In Liban te simti bine primit, oamenii sunt dispusi sa te ajute cand ai o nelamurire, iti zambesc prietenos si te includ fara ezitari in diversitatea lor. Ortodocsi, musulmani, caolici, maroniti – pentru ei multi-culturalismul si diversitatea sunt un dat, nu o ideologie invatata la scoala.

 

Libanul a fost colonie franceza si, daca nu stiai acest lucru, vei fi surprins sa fii intampinat in magazine sau restaurante cu “Bonjour, Madame!” sau “Bonjour, Monsieur!” sau sa intalnesti casierite cu numele Jeanne – D'Arc.

 

Libanul a inspirat poeti si a dat nastere unor filosofi celebri precum Khalil Gibran. Peisajele grandioase din Valea Cadisha sau cele infinit marine iti dezvaluie sufletul poetic.

[widget acqua-tmpl-box-29-blog-circuit-liban-crqwoasfge]

Libanul este o tara a contrastelor: magazine luxoase dedicate celor mai fine deserturi stau fata in fata cu copii desculti care isi pastoresc turmele de oi.

 

Din punct de vedere istoric, sunt coplesitoare vechile orase feniciene, Tyr si Sidon. Odata ajuns acolo, vei simti gloria, zbuciumul si decaderea vechilor imperii, te vor trece fiori si vei intelge intr-un alt fel zicerea Sic transit gloria mundi!

 

Oricate locuri minunate ai fi vizitat pana in prezent, momentul in care pasesti in pestera Jeita este unul coplesitor. Intregul univers pare sa fie reprodus in partea superioara a pesterii de formele stalactitelor si stalagmitelor. Vei regasi acolo sistemul solar, cascade marete, palate din povesti si de aievea, balauri si zmei, chipuri de madone si regi. Iar surprizele nu se termina aici. Plimbarea cu barcuta pe lacul din partea inferioara a pesterii, prin peisajul selenar, pare desprinsa dintr-un vis.

 

Sa nu uitam de Beirut, capitala eclectica, in care magazinele luxoase stau alaturi de cladiri ciuruite in timpul razboiului si pastrate intentionat in acest mod, pentru a nu fi uitate acele vremuri. Beirutul, cu iesire la mare, iti ofera tot ce are mai frumos un oras vibrant, in plin avant si dezvoltare si, in acelasi timp, relaxarea totala a unui sejur la mare, cu peisaje de vis.

 

Spuneam ca Libanul are un miez dur. Il simti cand treci pe langa taberele de refugiati si pe langa fostele tabere Hezbollah (Partidul lui Dumnezeu), organizatie paramilitara care a avut un rol esential in apararea Libanului in timpul razboiului care a lasat urme atat de adanci asupra sa.

 

Fiecare pas pe care il faci in Liban iti deschide noi orizonturi, indeparteaza inca un val si dezvaluie un nou chip. In cateva zile, vei descoperi atat de multe locuri minunate, oameni frumosi, straturi de istorie, incat iti vei incheia calatoria intrebandu-te daca este cu adevarat posibil ca o singura tara sa fie atat de complexa.

Si vei dori sa te intorci. Sa afli si sa vezi mai mult.